NOS NieuwsAangepast

"Polio Syrië gevaar voor Europa"

De uitbraak van polio onder kinderen van Syrische vluchtelingen kan gevaarlijk zijn voor Europa. Duitse experts waarschuwen in het Britse medische tijdschrift The Lancet dat het vaccineren van Syriërs niet genoeg is om de ziekte een halt toe te roepen.

Vorige maand werd voor het eerst in 14 jaar tijd polio geconstateerd bij kinderen in het noordoosten van Syrië. Waarschijnlijk komt het uit Pakistan, waar de ziekte in bepaalde gebieden geregeld voorkomt.

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft al gewaarschuwd dat de uitbraak in Syrië gevaar oplevert voor miljoenen kinderen in het Midden-Oosten. De Duitse experts zeggen dat dat ook voor Europa geldt, omdat grote aantallen Syriërs hun land ontvluchten en in Europa een veilig heenkomen zoeken.

Riolering

Het type vaccinatie dat in Europa wordt gebruikt is effectief tegen de ziekte polio, maar slechts ten dele tegen besmetting met de ziekte. Dat kan er dus toe leiden dat het virus zich verder verspreidt, ook via mensen die zijn gevaccineerd. Zij worden niet ziek, maar kunnen het virus wel verder verspreiden.

Het Europees centrum voor ziektepreventie adviseert vaccinatie van de vluchtelingen. Maar er moet meer gebeuren, zeggen de deskundigen. Ze vinden dat regelmatig de riolering moet worden onderzocht op plekken waar Syrische vluchtelingen bivakkeren.

Polio ontstaat in slechte hygiënische omstandigheden. Het virus dringt het centrale zenuwstelsel binnen en kan in korte tijd onherstelbare verlamming veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl