NOS NieuwsAangepast

Brein achter 'Malala' leider Taliban

De Pakistaanse Taliban heeft de man die opdracht gaf tot de aanslag op de jonge activiste Malala gekozen tot nieuwe leider. Dat hebben twee Taliban-commandanten telefonisch gemeld aan het Amerikaanse persbureau AP.

De nieuwe leider Mullah Fazlullah, ofwel 'Mullah Radio' is de opvolger van Hakimullah Mehsud, die vorige week omkwam bij een Amerikaanse drone-aanval.

Geweerschoten

Fazlullah werd gekozen na dagen van beraadslagingen in Noord-Waziristan in het grensgebied met Afghanistan, zeggen de Talibanbronnen. De keuze voor de militant werd gevierd met geweerschoten en afweergeschut.

Hoewel Mehsud verantwoordelijk was voor de dood van duizenden Pakistanen, riep zijn dood woede op bij de Pakistaanse regering. Die stelde dat het vredesproces in Pakistan met de drone-aanval de nek wordt omgedraaid.

Mullah Radio

Fazlullah en zijn aanhangers infiltreerden in 2007 in de Swatvallei, ten noordoosten van Afghanistan. Ze dwongen mannen hun baard te laten staan en pleegden aanslagen op markten en scholen. Met zijn militante radio-uitzendingen verwierf Fazlullah zich de bijnaam Mullah Radio.

De groep-Fazlullah schoot het meisje Malala in oktober 2012 neer toen ze in de bus op weg naar huis was. Ze werd op die manier bestraft voor haar activisme tegen de Taliban, die het recht op onderwijs voor meisjes beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl