"Oranje-hockeyers spelen met vuur"

time icon Aangepast

Hockey-internationals Jaap Stockmann, Pirmin Blaak en Sander Baart gaan deelnemen aan de Hockey India League (HIL). Een lucratieve competitie die plaatsvindt van 23 januari tot en met 23 februari. Volgens NOS-verslaggever en voormalig international Tim Steens (162 interlands) een onverstandige keuze.

"Na de winterstop is het programma overvol", vertelt Steens. "De Nederlandse competitie wordt op 23 februari hervat, in april staat de Euro Hockey League op het programma, daarna vinden de play-offs in de competitie plaats en eind mei begint het WK. Die jongens spelen met vuur."

Snoepreisje

De HIL is een competitie die vorig jaar werd opgezet. Zes ploegen uit India bieden in een veiling op tientallen hockeyers, zowel Indiƫrs als buitenlanders, om zo een team samen te stellen. De ploegen nemen het daarna in een competitie tegen elkaar op. De zes teams spelen in de poule twee keer tegen elkaar. De beste vier gaan door naar de halve finales.

Het grootste gedeelte van het geboden geld is voor de speler, een klein deel is voor de club en de bond waartoe hij behoort. "Het is een lucratief reisje", stelt Steens. "Het levert gewoon heel veel geld op. Dat zal ook de grootste reden zijn dat die jongens gaan."

Eigen risico

Bondscoach Paul van Ass waarschuwt de internationals dat deelname op eigen risico is. "Ik heb de spelers duidelijk gemaakt dat naar de HIL gaan niet betekent dat je uit de selectie wordt gezet. Maar het mag duidelijk zijn dat je extra risico loopt door deel te nemen. De afweging moet iedereen uiteindelijk zelf maken'', laat Van Ass weten.

"Ik ben wel verbaasd", zegt Steens. "Enkele weken geleden werd op een persconferentie gezegd dat niemand zou gaan. Kennelijk is dat nu veranderd."

Internationals

Vorig jaar namen er negen Nederlanders deel aan het toernooi. Allen tekenden toen een contract voor drie jaar. In het contract is een clausule opgenomen die het mogelijk maakt om niet deel te nemen als er internationale verplichtingen zijn. De internationals Marcel Balkenstein, Jeroen Hertzberger en Wouter Jolie hebben om die reden besloten niet mee te doen.

De inmiddels gestopte Teun de Nooijer maakte eerder al bekend deel te nemen aan de competitie. Vorig jaar was de recordinternational de populairste Nederlandse speler. Er werd toen 65.000 euro voor hem betaald.

STER Reclame