NOS NieuwsAangepast

"Verkeerde diagnose Jansen Steur"

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Ex-neuroloog Jansen Steur had nooit de conclusie mogen trekken dat een patiënt die uiteindelijk zelfmoord pleegde, de aandoening MSA had. Dat is de stellige overtuiging van twee deskundigen die vandaag werden gehoord in de strafzaak tegen de arts.

De tweede dag in het strafproces stond geheel in het teken van een patiënt van Jansen Steur die uiteindelijk zelfmoord pleegde na jarenlange behandeling door de oud-neuroloog. De arts constateerde dat de vrouw leed aan een vorm van Parkinson, MSA. Daarbij sterven delen van de hersenen af, wat leidt tot bewegings- en evenwichtsproblemen. Maar na onderzoek na haar dood bleek dat ze de ziekte helemaal niet had.

Geschokt

Volgens de deskundigen waren de klachten van de vrouw te licht om van MSA te kunnen spreken. "Er waren in het begin wellicht redenen om aan te nemen dat het MSA was. Maar dat werd na verloop van tijd zeker onhoudbaar", zei neuroloog Snoek. Toch twijfelde Jansen Steur niet aan zijn eigen diagnose. "De testen die Jansen Steur deed waren er op gericht om aan te tonen dat ze MSA had. Hij had moeten zoeken naar aanwijzingen dat ze dat niet had", vulde collega Wolters aan.

De familie van de vrouw was geschokt toen bleek dat ze geen MSA had. Volgens een zoon hield Jansen Steur zelfs toen nog vol dat ze wel de ziekte had. Jansen Steur zegt nog steeds dat hij de familie uiteindelijk de waarheid vertelde. Het kwam hem op een uitbrander van de officier van justitie te staan. "Schandalig dat u hier zo zit te liegen", beet ze hem toe.

Medicijngebruik

Het blijft nog steeds de vraag of de rechter vindt dat er een causaal verband is tussen de zelfmoord van de vrouw en het optreden van Jansen Steur. Het OM vindt van wel. De deskundigen zien wel een verband tussen het medicijngebruik van de vrouw en haar psychische klachten, maar willen niet de conclusie trekken dat het leidde tot haar zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl