Een groep burgers en organisaties daagt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de rechter. Ze eisen dat Nederland stopt met het gebruiken van informatie die de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Nederland heeft verzameld.

De zaak dient op 27 november bij de rechtbank in Den Haag.

Illegaal

Eind vorige maand erkende minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer dat de NSA in Nederland de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken heeft onderschept. Volgens de groep is de data illegaal verkregen.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, oprichter van XS4ALL Rop Gonggrijp en journalist Brenno de Winter zijn bij de groep 'Coalitie Burgers tegen Plasterk' aangesloten.

Witgewassen

De groep eist ook dat Plasterk de mensen informeert van wie de afgeluisterde data is gebruikt.

"Door NSA-data te gebruiken worden illegaal verkregen data door Plasterk en zijn diensten witgewassen. Deze zaak moet daar een einde aan maken", zegt Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de groep.

Volgens de minister is er geen sprake van afluisteren door de NSA, maar van het verzamelen van metadata. Daarmee zouden de Amerikanen weten wie met wie op welk moment heeft gebeld, maar weten ze niets over de inhoud van de gesprekken.

STER reclame