NOS NieuwsAangepast

Vaticaan stelt vragen over taboes

Het Vaticaan heeft een lijst met vragen over omstreden onderwerpen gepubliceerd. De kerkleiding wil graag wil weten hoe gelovigen in de hele wereld over deze onderwerpen denken.

Er worden onder meer vragen gesteld over het homohuwelijk, het toelaten van gescheiden gelovigen in de kerk en het gebruik van voorbehoedmiddelen. Deze onderwerpen zijn normaal een taboe in de Rooms-Katholieke kerk.

De lijst met vragen is bedoeld als voorbereiding op een buitengewone bisschoppensynode over het gezin, die volgend jaar oktober wordt gehouden.

Het is niet ongebruikelijk dat er voorafgaand aan zo'n synode om de mening van gelovigen wordt gevraagd, maar nooit eerder kwam dit soort omstreden onderwerpen ter sprake.

Volgens deskundigen is dit opnieuw een teken dat paus Franciscus de kerk toegankelijker wil maken. Franciscus zei onlangs nog in een interview dat de kerk moet voorkomen dat het verbod op bijvoorbeeld abortus en voorbehoedmiddelen haar leer gaat overheersen. Eerder sprak hij zich al minder afwijzend uit over homoseksualiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl