NOS NieuwsAangepast

Buskaper Noorwegen werd uitgezet

De asielzoeker die gisteravond in Zuid-Noorwegen een bus kaapte en de drie inzittenden doodstak, stond op het punt om uitgewezen te worden naar Spanje. Dat zegt de Noorse politie.

De 30-jarige Zuid-Sudanees viel bij het dorpje Övre Årdal de chauffeur en de twee inzittenden met een mes aan. De slachtoffers zijn twee Noren en een Zweed; de dader ligt in het ziekenhuis.

De Afrikaan had asiel aangevraagd in Spanje, waar hij Europa was binnengekomen. Kort daarna reisde hij door naar Noorwegen waar hij ook om asiel vroeg. Volgens Europese regels kan echter een asielzoeker alleen in het eerste land van aankomst asiel aanvragen.

Politie-optreden

Dat was voor de Noorse autoriteiten aanleiding om de aanvraag niet in behandeling te nemen en de man terug te sturen naar Spanje.

In Noorwegen is kritiek ontstaan op het optreden van de politie. Die deed er meer dan een uur over om bij de gekaapte bus te komen. Een woordvoerder zegt dat de dichtstbijzijnde surveillancewagen 90 kilometer moest afleggen en dat de rit langer duurde door sneeuwval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl