NOS NieuwsAangepast

Meer omzet en winst bij DSM

Ondanks de aanhoudende moeilijke economische marktomstandigheden zijn de omzet en de nettowinst van het voedings- en chemieconcern DSM in het derde kwartaal gestegen. De omzet nam toe met 4 procent naar 2,4 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 117 miljoen euro, een stijging met 44 procent.

Nadelige wisselkoersen en de economische tegenwind hadden wel invloed op de resultaten, maar de winstgevendheid is in alle bedrijfsonderdelen verbeterd. Bij de voedingsmiddelenactiviteiten nam de omzet met 12 procent toe en de brutowinst met 20 procent. Het kostenbesparingsprogramma dat in september 2010 is ingezet werpt eveneens zijn vruchten af en zorgt voor betere resultaten.

Lagere brutowinst

Vooruitkijkend zegt DSM dat met name in Europa de markt moeilijk blijft, met nauwelijks of geen groei. In Azië is er wel groei, zij het bescheiden, net als in de VS. Het bedrijf houdt wel vast aan de eerdere verwachtingen maar denkt dat de brutowinst dit jaar iets lager zal uitkomen dan de eerder aangekondigde 1,4 miljard euro.

DSM maakt onder meer halffabricaten voor onder meer kabels, nylons en medische toepassingen. Het meeste geld verdient het bedrijf uit Heerlen met ingrediënten voor voedingsmiddelen, waaronder vitamines en onverzadigde vetzuren, zoals omega-3. DSM is uitgegroeid tot de grootste vitaminefabrikant ter wereld.

Op de beurs worden de cijfers goed onthaald. Het aandeel noteert na een uurtje handel een plus van 2,5 procent op 57,07 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl