NOS NieuwsAangepast

Opstelten: aso-rijder aanpakken

Automobilisten die herhaaldelijk grove verkeersovertredingen begaan worden harder aangepakt. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei in een overleg in de Tweede Kamer dat hij de maatregelen "nader vorm gaat geven". Uit onderzoek blijkt dat 0,1 procent van de automobilisten verantwoordelijk is voor zes procent van de ongelukken.

In het overleg refereerde Opstelten aan wensen die door het CDA "en nu ook vanuit de PvdA en de VVD, maar ook van anderen" zijn gekomen om "die groep, de veelplegers, harder en duidelijker aan te pakken".

"De mensen die altijd maar te hard rijden, dezelfde fouten maken, lawaai maken die moet je strenger straffen dan mensen die het maar een keer doen", zei de minister na afloop. Volgens hem maakt het niet uit of je nu vaak of minder vaak op de weg zit. "Je moet je altijd aan de regels houden."

Hufterboete

Eerder vandaag liet PvdA-Kamerlid Kuiken weten dat haar partij een "hufterboete" wil voor veelplegers in het verkeer. Die boete moet bij iedere overtreding hoger worden. "Denk aan aso's die met 80 kilometer per uur door woonwijken scheuren, dronken achter het stuur zitten, bumperkleven en voortdurend rode stoplichten negeren. De straf kan bestaan uit een steeds hogere boete, inbeslagname van de auto, het afpakken van het rijbewijs of desnoods celstraf", aldus Kuiken.

Ook de VVD liet vandaag weten voor dit soort boetes te zijn voor automobilisten die herhaaldelijk in de fout gaan en die de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl