De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat het gebruik van plastic tasjes aan banden moet leggen. Die zijn slecht voor het milieu en belanden vaak op straat of in het water, zegt de commissie.

Volgens Brussel gaat het jaarlijks om meer dan acht miljard plastic tasjes die verkeerd terechtkomen. Bij 90 procent daarvan gaat het om flinterdunne tasjes en zakjes die maar één keer worden gebruikt.

Zelf bepalen

In de nieuwe wet mogen Europese landen zelf bepalen hoe ze het aantal tasjes gaan terugdringen. Landen kunnen onder meer kiezen voor speciale heffingen, belastingen of een algeheel verbod. De Europese Commissie denkt dat met de juiste maatregelen het aantal plastic tasjes met ruim 80 procent kan worden verminderd.

Binnen Europa zijn er grote verschillen. Portugezen en Polen zijn grootverbruikers met gemiddeld 466 plastic tassen per inwoner per jaar, een inwoner van Denemarken gebruikt er maar vier. In Nederland worden 71 tasjes per jaar gebruikt.

Hemdtasjes

In Nederland is het al langer gebruikelijk om te betalen voor plastic tasjes. Daarnaast mogen de flinterdunne 'hemdtasjes' in geen enkele supermarkt meer worden aangeboden bij de kassa. De zakjes liggen vaak nog wel bij groente- en fruitafdelingen.

De lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nu uitspreken over de plannen van de Europese Commissie.

STER reclame