Gemaskerde mannen zijn vanmiddag meerdere stembureaus in de Noord-Kosovaarse stad Mitrovica binnengedrongen. Volgens getuigen hadden ze het gemunt op bussen met uitgebrachte stemmen. Vanwege de inval zijn de getroffen kieslokalen ruim een uur voor de officiële sluiting van 19.00 uur gesloten.

De EU-missie Eulex, die de politie en justitie in Kosovo bijstaat, is inmiddels ingeschakeld. Eulex-agenten, onder wie Nederlanders, bewaken de afgesloten stemkantoren.

Onduidelijk is wat er precies is gebeurd. Aanwezige agenten wilden alleen kwijt dat de daders gemaskerd waren en heel snel te werk gingen. Volgens de OVSE, die toezicht houdt op de verkiezingen, is de veiligheid van het personeel in gevaar gebracht. Meer details wilde een woordvoerder niet geven.

Gecoördineerde aanval

Verder is niet duidelijk om hoeveel stembureaus het ging. Wel lijkt er sprake van een gecoördineerde aanval door heel Servisch Noord-Kosovo.

De gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo worden juist in dit gebied fel betwist, omdat ze zijn georganiseerd door de autoriteiten in Pristina. De Serviërs, die in het noorden veruit in de meerderheid zijn, erkennen Kosovo niet als land.

Boycot

Tegenstanders van de verkiezingen hebben zich verenigd in een harde boycotcampagne, die in de aanloop naar de verkiezingen al tot verscheidene incidenten leidde.

De boycotcampagne lijkt effect te hebben gehad. Om 14.00 uur was de opkomst in Mitrovica nog onder de 10 procent. Het overgrote deel van de stemmers was afkomstig uit de Albanese minderheid, zegt burgemeesterskandidaat Oliver Ivanovic. Of de stembusuitslag na alle incidenten nog geldig is, wordt betwijfeld.

STER reclame