NOS NieuwsAangepast

Van schaap tot trui op Noorse tv

De Noorse omroep die eerder twaalf uur lang een knisperend haardvuur uitzond, komt vanavond met iets nieuws: de NRK trakteert zijn kijkers op een twaalf uur durende breishow. De publieke omroep is op een queeste om met 'slow tv' tegenwicht te bieden aan de snelle en flitsende programma's die het beeld beheersen.

De breimarathon laat elke stap van het proces zien; een schaap in de wei wordt geschoren, wol wordt gesponnen en er wordt uren gebreid, met als resultaat een complete Noorse trui.

'Slow tv'

Het concept van 'slow tv' lijkt het goed te doen op de Noorse tv. "Het begon allemaal vier jaar geleden", vertelt Rune Moklebust, chef van het programma. "We begonnen met het uitzenden van een treinreis van Bergen naar Oslo die 10 uur duurt. Daar keken ongeveer een miljoen Noren naar."

Behoorlijk wat, als je bedenkt dat het land vijf miljoen inwoners telt. "Daarop volgde een uitzendingvanaf een schip van 134 uur, waar in totaal 3,2 miljoen Noren af en toe naar keken."

Ook 18 uur aan zalmvissen en het maken van een haardvuur kwamen aan bod. Hoe Moklebust op breien kwam? "Veel kijkers schreven ons dat de mannen hun vuur-avond hebben gehad en dat nu de beurt is aan een brei-avond voor vrouwen. Toen dachten we: dat we hier nog niet eerder op zijn gekomen."

Wereldrecord

Het schaap dat gebruikt wordt voor zijn wol, is enkele maanden geleden uitgekozen. Nu staat het dier droog in de stal. De omroep huurde een Noorse scheerkampioen in en zeven wolspinners en breiers moeten samen de trui maken.

"Mocht het langer dan 12 uur duren, dan blijven we natuurlijk uitzenden", vertelt Moklebust. "Wie weet verbreken we het wereldrecord van breien, dat al negen jaar in handen is van de Australiërs en staat op 4 uur en 50 minuten."

De Noorse breishow is ook online te volgen, met Engels commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl