NOS NieuwsAangepast

Waar zijn onze militairen?

Vandaag heeft het kabinet bekendgemaakt dat er Nederlandse militairen en politiemensen naar Mali gaan. Daar moeten ze Malinese agenten en militairen trainen en inlichtingen verzamelen. De marine, landmacht en de marechaussee doen wereldwijd mee aan verschillende missies. Een overzicht.

Afghanistan - ISAF

Eén van de bekendste missies is de ISAF, de International Security Assistance Force in Afghanistan. Tot afgelopen zomer waren Nederlandse militairen actief betrokken bij de politietrainingsmissie in Kunduz. De missie werd een jaar eerder beëindigd dan de bedoeling was, door de terugtrekking van Duitsland.

In totaal hebben 1750 militairen de afgelopen twee jaar deelgenomen aan de trainingsmissie. Ze hebben 800 Afghaanse politiemensen in Kunduz opgeleid. Eind augustus kwam de laatste groep trainers uit Afghanistan terug. Er blijven nog zo'n 120 militairen in het land. Ze zorgen ervoor dat vier Nederlandse F-16's buitenlandse troepen in Afghanistan vanuit de lucht kunnen ondersteunen.

Turkije

Kort geleden bracht premier Rutte nog een bezoek aan de Patriotmissie in Turkije. Vanaf januari 2013 zijn er zo'n 250 Nederlandse militairen in de stad Adana, waar ze het land beschermen tegen eventuele raketbeschietingen vanuit Syrië. Dit moet gebeuren met de twee luchtverdedigingssystemen die Defensie er heeft geplaatst. De missie loopt tot eind dit jaar. Er is nog geen besluit genomen over een verlenging van de missie.

Somalië - Ocean Shield en Atalanta

Voor de kust van Somalië liggen verschillende schepen voor de antipiraterijmissies van de NAVO en de Europese Unie. Deze missie werd eind 2012 door het kabinet verlengd. De mariniers moeten verschillende scheepvaartroutes veiliger maken. Verder moeten de mariniers piraterij voorkomen.

UNMISS

Sinds mei 2012 doen Nederlandse militairen mee aan een VN-missie in Zuid-Sudan. Deze missie richt zich onder meer op het opbouwen van de staat, het beschermen van de bevolking en economische ontwikkeling. Er zijn ongeveer dertig Nederlandse militairen gelegerd. Ze leiden voornamelijk agenten op. Er is afgesproken dat Nederland twee jaar lang een bijdrage levert.

Mali

Nederland stuurt een militaire missie naar Mali. Het gaat om ongeveer 380 mensen, voor het merendeel militairen. De Nederlanders blijven "in beginsel" tot eind 2015. "In de loop van 2015 bezien we of verlenging noodzakelijk is", zei premier Rutte.

Overige missies

Nederland is in verschillende landen betrokken bij kleinere missies. Hiervoor zijn geen militairen uitgezonden, maar wel ander personeel, zoals speciale eenheden, officiers, opleiders, of specialisten van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. Defensie is actief in Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Burundi, Rwanda, Somalië en verschillende landen in het Midden-Oosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl