NOS NieuwsAangepast

NSA: iets met de bomen en het bos niet meer zien

Inmiddels zien we ongeveer elke dag nieuwe berichten over de Amerikaanse spionagedienst NSA die z'n neus weer eens in andermans zaken heeft gestoken. Is het niet de 'handy' van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel, dan zijn het wel Google en Yahoo bij wie de NSA ongevraagd zijn oor te luisteren legt.

Wij zien door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer en zetten het een en ander op een rijtje:

Het begint allemaal in juni dit jaar. Ene Edward Snowden, een oud-medewerker van de NSA, klapt uit de school met onthullingen over de afluisterpraktijken van zijn oude werkgever. Wat blijkt? Ongeveer iedereen bespioneert iedereen: Groot-Brittannië luistert bondgenoten af tijdens de G20 terwijl de NSA en FBI toegang hebben tot allerlei gegevens van Google, Apple en Facebook.

Wat volgt is een beerput aan afluisterschandalen die z'n weerga niet kent. Snowden vlucht intussen van Hongkong naar Rusland. Na een hoop politiek gedoe krijgt hij daar uiteindelijk tijdelijk asiel. Vanuit een geheime locatie in Moskou blijft Snowden vrolijk doorlekken.

Zo wordt om te beginnen Groot-Brittannië op het matje geroepen. Het blijkt namelijk dat de Britse inlichtingendienst op enorme schaal telefoon- en internetverkeer aftapt tussen de VS en Europa. "Als de beschuldigingen kloppen, is dit een catastrofe", zegt de Duitse minister van Justitie.

Dan verschuift de aandacht al snel richting de Verenigde Staten. Want die kunnen er pas écht wat van. In juni blijkt dat de NSA iedereen maand 500 miljoen Duitse telefoontjes, e-mails en sms'jes afluistert. En ook andere landen zijn niet veilig voor de NSA: Brazilië blijkt ook erg interessant als 'afluistermateriaal'.

Tussen al dat afluistergeweld lijkt het nieuws dat óók Frankrijk afluistert, bijna onder te sneeuwen. Opvallend is het nieuws wel, want de Franse president Hollande was juist een van de eersten die woedend reageerde op de eerste onthullingen van Snowden. Iets met de pot die de ketel verwijt...

Een reactie vanuit de Amerikaanse politiek moet haast wel volgen. In augustus zegt president Obama dat hij aanpassingen gaat doen in het beleid rondom het Amerikaanse spionageprogramma: het beleid wordt transparanter en er komt beter toezicht.

Dan gaan de ogen richting buurland België. Het lijkt erop dat de Britten ook de Belgische telefoonprovider Belgacom heeft afgeluisterd. De Britten konden zien wie met wie belde. En ze konden met vrijwel alle gesprekken meeluisteren. De Britten speelden hun informatie vervolgens weer door naar de Amerikaanse geheime dienst NSA.

En dan is ook Nederland aan de beurt. De NSA heeft in één maand tijd ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes onderschept. De oppositie eist uitleg en minister Plasterk is 'not amused'.

Daarna wordt het persoonlijk als blijkt dat zelfs de mobiel van Angela Merkel niet veilig is. "Zo ga je niet met vrienden om", was haar woedende reactie. Gevolg: de ambassadeur moet op het matje en Obama kan niet anders dan reageren. Hij ontkent, maar dat lijkt niemand echt te horen.

Over persoonlijk afluisteren gesproken: de paus valt blijkbaar ook onder de belangstelling van de NSA. Waarom is niet duidelijk en de NSA ontkent. Ondertussen wil Duitsland op het dak van de Amerikaanse ambassade in Berlijn kijken, want daar zou een speciale eenheid van de NSA de boel bespioneren. Mag niet, zeggen de Amerikanen. En dus zijn de Duitsers opnieuw kwaad.

En terwijl Snowden weer nieuw werk heeft gevonden, zorgen zijn NSA-nieuwtjes dus nog altijd voor flinke opschudding. Nu blijkt ook dat de NSA het e-mailverkeer van Google en Yahoo heeft afgeluisterd, zonder dit van tevoren te vragen. Gewoon 'inprikken' en meeluisteren was het idee. Google en Yahoo zijn kwaad; de NSA zwijgt.

Wordt vervolgd...

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl