NOS NieuwsAangepast

Shell ziet winst fors dalen

Olie- en gasreus Shell heeft in het derde kwartaal de winst flink zien dalen. Er werd minder verdiend in de raffinage-industrie, die al een tijd kampt met overcapaciteit en eerder verslechtert dan verbetert, waardoor de winstmarges laag zijn. Verder zorgen de problemen in Nigeria voor wegvallende inkomsten.

Shell boekte een winst op basis van geschatte voorraadkosten van 4,25 miljard dollar (3,1 miljard euro), een daling met 31 procent. De productie van olie en gas daalde met 2 procent tot ruim 2,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag.

Nigeria

Vooral Nigeria drukt de productiecijfers. Daar worden op grote schaal oliepijpleidingen gesaboteerd en wordt illegaal olie afgetapt waardoor een flink deel van de productie is stil komen te liggen.

De vaak onveilige omstandigheden in Nigeria drukten de productie met circa 65.000 vaten per dag.

Teleurgesteld

Shell investeert dit jaar voor 45 miljard dollar (32 miljard euro), onder meer in de ontwikkeling van het Libra-veld voor de kust van Brazilië. Maar volgend jaar zullen de investeringen lager zijn, liet Shell weten.

Beleggers zijn teleurgesteld over de resultaten. Het aandeel staat aan het begin van de handel op een verlies van meer dan 4 procent.

Voor de laatste koersinformatie over Shell, kijk op de beurspagina van de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl