NOS NieuwsAangepast

NSA erkent aftappen Nederlanders

De NSA heeft vorig jaar december in Nederland 1,8 miljoen telefoongesprekken onderschept. Minister Plasterk heeft daarvan gisteravond een schriftelijke bevestiging gekregen van de Amerikaanse inlichtingendienst. Dat vertelde hij in Nieuwsuur.

De NSA schrijft dat het bij de telefoongesprekken gaat om metadata. Daarbij wordt gekeken wie met wie belt. Daarmee geeft de NSA volgens Plasterk dus impliciet aan dat de aantallen kloppen.

Grafiek

Plasterk vindt het niet acceptabel dat een bondgenoot zich op Nederlands terrein niet aan de Nederlandse wet houdt. Volgens hem is de balans tussen privacybescherming en terreurbestrijding zoek.

"Het kan voorkomen dat andere landen vinden dat er een goede reden is om in of vanuit Nederland inlichtingen te verzamelen. Dan moet dat land contact opnemen met de AIVD en die zegt dan precies onder welke voorwaarden zo iemand bijvoorbeeld afgetapt kan worden", zei Plasterk.

Deze maand meldde technologiesite Tweakers op basis van een grafiek van het Duitse blad Der Spiegel al dat de NSA vorig jaar in een maand tijd zo'n 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken heeft onderschept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl