NOS NieuwsAangepast

'Zaak tegen Rabo sterker na boete'

Advocaten in de Verenigde Staten zijn blij met de boete die Rabobank gisteren kreeg.

In de VS lopen 37 civiele zaken van partijen die zeggen dat ze gedupeerd zijn door de manipulatie van de Libor-rente door Rabobank en andere banken.

Baltimore

"De hoge boete voor Rabobank geeft aan dat er veel mis was", zegt advocaat Michael Hausfeld. Hij vertegenwoordigt de stad Baltimore, die in april vorig jaar een zaak begon tegen de Rabobank en andere banken die betrokken waren bij het renteschandaal. Hausfeld eist namens de stad een forse schadevergoeding van de banken.

Baltimore investeerde honderden miljoenen dollars in renteswaps. Dat zijn een soort verzekeringen tegen hoge rente. Bij een hogere rente zou Baltimore meer uitbetaald krijgen. Maar doordat de Libor-rente door de sjoemelende banken kunstmatig laag werd gehouden, kreeg de stad te weinig uitbetaald, zegt de advocaat.

Volgens Hausfeld hebben de Rabobank en andere banken honderden miljoenen dollars verdiend door het manipuleren van de Libor-rente.

Niet gemakkelijk

In Nederland zijn deskundigen minder stellig over het mogelijk succes van zaken tegen Rabobank. De Rabo-handelaren konden geld verdienen door de rente dan weer hoger in te zetten en dan weer lager. Daarom is het bij deze fraude veel moeilijker vast te stellen welke partijen benadeeld zijn en voor hoeveel geld.

"Dat is zeker niet makkelijk," zegt Max Verheijen van Cardano, een risicomanager die pensioenfondsen adviseert. "Je zult op dagniveau moeten weten wat de richting van de eventuele manipulatie is geweest. En dat vervolgens afzetten tegen jouw belang als klant, op die dag. En dan kan het zijn dat je nadeel hebt, maar het kan ook zijn dat je voordeel hebt. Want je kunt betaler of juist ontvanger zijn van die rente die dan gemanipuleerd is."

De Rabobank zegt de rechtszaken met vertrouwen tegemoet te zien en verwacht de zaken te zullen winnen. Advocaat Hausfeld zegt dat er "een miljard redenen zijn om te stellen dat Rabobank hierin ongelijk heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl