Sotsji: minimaal negen medailles

Aangepast

Het aantal in Vancouver behaalde medailles (acht) plus één, gaf Maurits Hendriks eerder aan als doelstelling voor de Winterspelen van Sotsji.

"Maar is negen medailles dan voldoende?", vroeg de technisch directeur van NOC*NSF zich woensdag in Amsterdam hardop af. "Nee, het moet beter. We hebben een ondergrens, maar geen bovengrens.''

Honderd dagen voor Sotsji keek Hendriks met vertrouwen vooruit. "We staan er goed voor. Het afgelopen weekeinde zagen we schaatsen van hoog niveau. De shorttrackers hebben enorme progressie laten zien, terwijl we in de sneeuw een hoogstaande groep snowboarders hebben. NOC*NSF streeft naar hoogwaardige topsport. We durven ons net als voor Londen hard uit te spreken."

Social media

Hendriks heeft ook al nagedacht over het gebruik van social media door sporters. "Een voor ons misschien onschuldige opmerking op bijvoorbeeld social media kan in het buitenland anders worden bekeken. Wat we willen voorkomen, is dat er een rel ontstaat die de prestatie-omgeving beïnvloedt.''

Met de sporters is gesproken over het onderwerp. "Het team mag straks niet gebruikt worden om een persoonlijk standpunt te etaleren. Dat gaat tegen de teamethiek en de teamcode in."

'High perfomance'

Om tot prestaties te komen zoekt Hendriks naar de perfecte ondersteuning, ook ter plekke. In Londen was bij het olympisch dorp een zogenoemd high performance centre (hpc) ingericht, waar sporters van extra faciliteiten gebruik konden maken. "In Rusland was dat moeilijker te realiseren. Daarnaast hebben we als NOC*NSF ook te maken met de economische realiteit."

Toch heeft Hendriks gerealiseerd dat straks een deel van het onderkomen in het olympisch dorp tot een hpc wordt omgeturnd. "Het is nooit eerder vertoond en een hele klus. Alleen al om daar een paar containers met allerlei apparaten binnen te krijgen." Het hpc bevat een krachtruimte, medische faciliteiten, een ruimte voor videoanalyse en een lounge voor de sporters en begeleiders.

STER Reclame