NOS NieuwsAangepast

VVD: academici in bovenbouw vwo

Regeringspartij VVD wil dat vanaf 2020 in de hoogste klassen van het vwo alleen nog les wordt gegeven door docenten met een universitaire opleiding. Kamerlid Duisenberg vindt het belangrijk dat leerlingen die worden voorbereid op een universitaire studie onderwijs krijgen van leraren die zelf ook zo'n achtergrond hebben.

"Dan leren de leerlingen al wat het betekent om wetenschappelijk bezig te zijn", zegt Duisenberg. Het VVD-Kamerlid benadrukt dat het een algemene wens is om het niveau van het onderwijs te verbeteren en volgens hem past dit plan goed bij dat streven.

Hbo

Minister Bussemaker voelt weinig voor het plan. Ze is het er wel mee eens dat er meer universitair geschoolden voor de klas moeten komen, maar om in de bovenbouw alleen hen toe te laten gaat haar te ver. "Ik kan me voorstellen dat ook mensen die via een hbo-opleiding een master hebben gehaald dat goed kunnen; misschien zijn er wel getalenteerde hbo'ers die ook heel goed in de bovenbouw les kunnen geven", zei ze in het NOS Radio1 Journaal.

Ze noemt als voorbeeld het vak kunstzinnige vorming. "Kunnen we dan onze topmusici daar geen les meer over laten geven, of kan Johan Cruijff geen sport meer geven in de bovenbouw?"

In de bovenbouw van het vwo heeft nu maar zo'n 60 procent van de leraren een universitaire opleiding, zegt Duisenberg. Hij wil dat leraren die nu nog geen academische graad hebben, zich laten bijscholen. Duisenberg wil de verplichting pas in 2020 laten ingaan, zodat er een lange voorbereidingstijd is.

Sympathiek

Coalitiepartner PvdA vindt het VVD-plan sympathiek en is het er mee eens dat er meer concrete doelen moeten komen om het onderwijspeil te verbeteren. Maar net als Bussemaker vindt PvdA-Kamerlid Mohandis het te ver gaan om goed functionerende docenten zonder universitaire opleiding te verbieden om les te geven in de hoogste vwo-klassen.

Ook andere partijen hebben nog veel vragen over het plan. Zo vraagt het CDA zich af of je met hogere opleidingseisen voor leraren wel in de hoogste klassen van het vwo moet beginnen. Daar zijn veel leraren nu al goed opgeleid, terwijl dat in veel andere sectoren anders is, benadrukt CDA-Kamerlid Rog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl