NOS NieuwsAangepast

"Rusland spioneerde met usb-stick"

Rusland heeft tijdens de G20-top in Sint-Petersburg geprobeerd om deelnemers te bespioneren. Dat melden twee Italiaanse dagbladen.

Rusland was in september gastheer van de G20-top, een bijeenkomst van de twintig grootste industrielanden. Alle deelnemers zouden van de Russen usb-sticks en opladers voor mobiele telefoons hebben gekregen. Daarin zat apparatuur die heimelijk data kon detecteren.

De spionage zou zijn ontdekt door EU-president Van Rompuy. Volgens de Italiaanse kranten vertrouwde hij de zaak niet en liet hij de gadgets onderzoeken. Daaruit blijkt nu dat de apparaten inderdaad voor spionage-doeleinden konden worden gebruikt.

Rusland ontkent

De kranten La Stampa en Corriere della Sera baseren zich op diplomatieke bronnen in Brussel. Het is niet duidelijk of deelnemers aan de top de spullen hebben gebruikt. Bij de G20-top waren onder anderen president Obama, bondskanselier Merkel en de Britse premier Cameron. Ook waren er vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en van het Internationaal Monetair Fonds.

Rusland ontkent dat delegaties bij de G20-top zijn bespioneerd. Een woordvoerder van president Poetin zegt dat de beschuldigingen pogingen zijn om de aandacht van echte problemen af te leiden. Herman van Rompuy wilde niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl