NOS SchaatsenAangepast

Kramer won 10 km in 'geheim' pak

Sven Kramer heeft zondag bij de NK afstanden zijn indrukwekkende zege op de 10 kilometer behaald in het pak dat tijdens de Winterspelen in Sotsji door alle Nederlandse schaatsers gedragen zal worden. Dat bevestigen ingewijden tegenover NOS Sport. Het pak, waarin overigens ook Erben Wennemars zijn 1.500 meter-race afwerkte, had nog enige tijd 'geheim' moeten blijven.

Enkele betrokkenen binnen de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF zijn onaangenaam verrast door het uitlekken van het nieuws. Kramer had het pak onlangs gekregen om in trainingen te testen. De afspraak was dat hij het niet in wedstrijden zou gebruiken. Desondanks nam hij de beslissing om zaterdag de 5 kilometer en een dag daarop de 10 kilometer in het olympisch pak te rijden.

De 10 kilometer van Kramer zondag was van uitzonderlijk hoog niveau. Op de laaglandbaan van Heerenveen finishte hij slechts vijf seconden boven de wereldrecordtijd (12.41,69) die hij zes jaar geleden op de hooglandbaan van Salt Lake City op de klokken bracht. Zijn voornaamste concurrenten Jorrit Bergsma en Bob de Jong moesten zondag ruim vijf seconden toegeven op de winnende tijd.

Anema weet nergens van

Jillert Anema, de coach van Bergsma en De Jong, moest dinsdag van de NOS horen dat Kramer reeds in het bezit is van het olympisch schaatspak. Zijn pupil Jorrit Bergsma wist nog niets van eventuele test-trainingen in de olympische outfit.

Het olympisch schaatspak is volgens betrokkenen van NOC*NSF en de KNSB nog in ontwikkeling. Niettemin bevestigen zij dat het materiaal van het pak waarin Kramer zondag reed, identiek is aan het materiaal dat gebruikt zal worden voor het definitieve olympisch schaatspak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl