De Belgische schrijver Tom Lanoye krijgt in januari in Den Haag de Constantijn Huygens-prijs 2013 uitgereikt voor zijn hele oeuvre. Dat heeft de Jan Campert-Stichting bekendgemaakt.

"Tom Lanoye heeft de Nederlandstalige literatuur een adembenemend oeuvre opgeleverd, waarin de taal kolkt en stroomt en de wereld geen moment rust wordt gegund", schrijft de jury.

De 55-jarige Lanoye schreef onder meer Ten oorlog (een 'hertaling' van Shakespeare-karakters) en vorig jaar het boekenweekgeschenk.

Jaarlijkse prijs

De Constantijn Huygens-prijs is een jaarlijkse literaire prijs van de gemeente Den Haag. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Vorig jaar won Joke van Leeuwen, die gisteren ook de AKO-Literatuurprijs kreeg toegekend.

De Jan Campert-Stichting, die de prijs toekent, heeft daarnaast ook drie andere schrijvers bekroond. Micha Hamel kreeg de Jan Campert-prijs voor zijn bundel Bewegend Doel en Oek de Jong de F. Bordewijk-prijs voor de roman Pier en Oceaan. Jan Paul Schutten ontvangt de Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur voor Het raadsel van alles wat leeft.

STER reclame