SP-leider Roemer wil dat politieke partijen volledige openheid geven aan de burger over de besteding van hun subsidies. Hij reageert hiermee op berichten dat het dagelijks bestuur van Tweede Kamer dit voorjaar met succes bezwaar heeft gemaakt tegen honderdduizenden euro's subsidie voor de SP.

Roemer zei in het Radio 1 Journaal dat zijn partij zelf het dagelijks bestuur van de Kamer heeft gevraagd een uitspraak te doen of besteding van subsidie aan bepaalde activiteiten wel of niet geoorloofd was.

Politieke partijen krijgen twee soorten subsidie: als vereniging en als fractie. De subsidie aan de fractie is bedoeld om de fractie goed te laten functioneren. Wat daar wel en niet onder valt is onduidelijk, ook voor de partijen zelf.

Verantwoording

Je doet weleens nieuwe dingen", zegt Roemer. "Zo doen wij allemaal onderzoeken onder burgers: buschauffeurs, schippers, gevangenispersoneel. En we hebben een krant waarin we belichten wat er speelt in binnen- en buitenland en waarin we verantwoording afleggen over ons handelen in de Kamer."

Het geld voor die activiteiten heeft de SP voorgeschoten en hoeft dus niet te worden terugbetaald. Het zou gaan om een bedrag tussen de 500.000 en 600.000 euro.

Rapport

Accountantskantoor Deloitte maakt jaarlijks een rapport op van het subsidiegebruik van de fracties. Die informatie is niet openbaar. Roemer wil dus dat dit verandert. "Maak het openbaar en transparant", aldus Roemer in het Radio 1 Journaal.

Eerder vandaag werd bekend dat PVV'er Louis Bontes uit de fractie is gezet. Hij had onder meer kritiek op de besteding van subsidie aan de fractie van de PVV.

STER reclame