NOS NieuwsAangepast

"Ik wees baan bij Google af voor Phonebloks"

Hoe een Nederlandse twintiger met een goed idee de wereld verovert: samen met Motorola gaat Dave Hakkens zijn 'legotelefoon', Phonebloks, maken.

16,5 miljoen views, een bereik van bijna 380 miljoen mensen op Thunderclap en een ritje langs alle grote media: het was een hectische maand voor Dave. De student aan de Eindhovense Design Academy zette begin september een video online met zijn idee. We spraken Dave over de deal met Motorola. (Geen idee waar het over gaat? Lees hier nog even wat het Phonebloks-idee precies inhoudt.)

Dave bij Motorola - Youtube

Vertel.

"Ik ben heel erg trots dat het is gelukt. De afgelopen maanden heb ik veel interessante bedrijven gesproken. Google (het moederbedrijf van Motorola) bleek al langer bezig te zijn met een 'legotelefoon'. Ze stelden eerst voor dat ik bij hen kwam werken, maar ik was bang dan weinig invloed te hebben op het proces. Ik wilde dat het oorspronkelijke idee behouden werd: dat iedereen kan meekijken met het ontwerpen van de telefoon en dat we elektronisch afval tegengaan. Daarom wees ik de baan af. Maar daarna hebben we elkaar toch gevonden en een deal gesloten."

Deal?

"Motorola gaat de telefoon produceren en Phonebloks wordt een klankbord, een community die meedenkt over de telefoon. Als Motorola teveel afwijkt van het idee, kan de community bijsturen. Ook gaan ze de telefoon dus 'open' produceren; geïnteresseerden worden door het hele proces meegenomen. Ze wilden dat al een keer doen, maar ik durf te zeggen dat wij ze geïnspireerd hebben om dat nu te doen."

Telefoon kopen?

"Wanneer de telefoon op de markt komt, daar kan ik weinig over zeggen, al is Motorola technisch al vrij ver. Wel is aan het begin van de winter een eerste ontwikkelingspakket beschikbaar voor ontwikkelaars. Dit prototype is nog relatief groot, maar werkt al wel. Zo kunnen ontwikkelaars onderzoeken wat er precies in een 'blok' past. Ook kunnen alle creatieve ideeën van ontwikkelaars worden uitgeprobeerd."

Ons interview met Dave zie je vanavond in onze uitzending om 22:30. Hieronder legt Dave de deal tussen Phonebloks en Motorola wat uitgebreider uit.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl