NOS NieuwsAangepast

Zes vragen over het renteschandaal

Vandaag maakten toezichthouders en Rabobank bekend hoeveel de bank moet betalen in verband met het Libor-schandaal. Rabobank wordt verdacht van het manipuleren van dit belangrijke rentetarief en ook het belangrijke Euribor-tarief. Eerder kregen andere grote banken al hoge boetes opgelegd.

1.Wat zijn dat voor rentetarieven, Libor en Euribor?

Libor (Londen Interbank Offered Rate) en Euribor (European Interbank Offer Rate) zijn belangrijke rentetarieven die gebruikt worden als basis voor heel veel tarieven en contracten, ter waarde van duizenden miljarden euro's. Zo worden veel hypotheken in Nederland gesloten op basis van de hoogte van het Euribor-tarief. Ook voor kredieten en spaarrentes worden de tarieven als basis gebruikt.

2.Hoe worden ze samengesteld?

Een groep banken geeft dagelijks door tegen welk tarief zij die dag verwachten te kunnen lenen. De Libor- en Euribortarieven zijn gemiddeldes daarvan. Rabobank zat in acht van de tien panels die Libor-tarieven samenstelden en in het enige Euriborpanel. Inmiddels zit de bank nog maar in drie Liborpanels, die voor de euro, de dollar en het pond sterling. In het Euriborpanel is ING nog de enige Nederlandse bank, nadat Rabobank dit panel verliet.

3.Waar worden de banken, waaronder Rabobank, van beschuldigd?

De banken zouden geprobeerd hebben om de Euribor- en Libortarieven te manipuleren. Zij stelden het tarief dat zij zelf verwachtten te gaan betalen, te hoog of te laag voor. Hier profiteerden vervolgens de handelaren van de bank van door met hun beleggingen hierop in te spelen. Een handelaar van de Zwitserse bank UBS berekende een keer dat een kleine verandering van 0.01 procent hem op dat moment een winst zou opleveren van 2 miljoen dollar.

4.Zijn klanten van de banken hierdoor benadeeld?

Dat is lastig aan te tonen. In bepaalde gevallen probeerden de banken de rente omhoog te manipuleren, in andere gevallen omlaag. Volgens de Britse toezichthouder zijn de gevolgen voor manipulatie van de Liborrente daarom minimaal. Daarbij gaat het om kleine verschuivingen die op consumentenproducten weinig impact hebben.

5.Welke banken zijn al eerder beboet?

Eerder kreeg UBS al een boete van 1,2 miljard euro vanwege manipulatie van Libor- en Euribortarieven. Barclays moest hiervoor 360 miljoen euro betalen. Royal Bank of Scotland kreeg een boete van 453 miljoen euro voor het manipuleren van Libor-tarieven. Ook Deutsche Bank maakte vandaag bekend dat de bank rekening houdt met een forse boete. Rabobank heeft al gezegd geld opzij gezet te hebben in verband met het beïnvloeden van zowel Euribor- als Libortarieven. Onduidelijk is om hoeveel geld het gaat.

6.Gaat het systeem nu veranderen?

Volgend jaar gaat het systeem op de schop om misstanden te voorkomen. De Amerikaans-Europese beurs NYSE Euronext wordt verantwoordelijk voor de samenstelling van de Liborrente. Daarnaast zijn er andere verbeteringen voorgesteld. Zo zal de groep banken die de tarieven samenstellen, waarschijnlijk worden vergroot. Ook zullen de banken naar verwachting in de toekomst de werkelijke leentarieven doorgeven, in plaats van de te verwachten leentarieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl