NOS NieuwsAangepast

Dissidenten plaagden PVV vaker

De kwestie-Bontes heeft overeenkomsten met die rond oud-Kamerlid Hero Brinkman. Net zoals Bontes kritiek uitte op Wilders, omdat die volgens hem te veel macht heeft, wilde ook Brinkman meer openheid en democratie binnen de PVV. In tegenstelling tot Bontes koos Brinkman ervoor zelf op te stappen; op 20 maart 2012 stapte hij uit de partij.

Twee dagen later traden in navolging van Brinkman ook drie leden van de Noord-Hollandse PVV-Statenfractie terug.

In juli 2012 verloor de PVV opnieuw twee fractieleden. Na de presentatie van het nieuwe verkiezingsprogramma gooiden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven de handdoek in de ring. Ook zij vonden dat er geen democratie binnen de partij heerste en dat Wilders geen rekening hield met de wensen van anderen.

Schandalen

Behalve door onvrede met het beleid van Wilders verloor de PVV ook een aantal Statenleden door schandalen. Zo moest het Utrechtse statenlid Jos van Hal Scheffer in 2012 opstappen omdat zijn partner werd verdacht van een miljoenenfraude bij woningcorporaties.

Een maand later werd zijn lichaam aangetroffen in een bos. Hij had zelfmoord gepleegd.

Ook in Limburg moest een PVV-Statenlid de fractie voortijdig verlaten. Cor Bosman had zijn PvdA-collega in een mail aan zijn partijgenoten "een uitgekotst stuk halalvlees, gemaakt van Turks varken" genoemd. Hij werd uit de PVV-fractie gezet.

Schamen

In mei 2012 vertrok het Drentse Statenlid Frans van Rhee. Hij zei zich steeds meer te schamen voor de uitspraken en het beleid van de landelijke PVV.

Sinds november 2010 waren al diverse fractieleden van de PVV voortijdig opgestapt nadat zaken uit hun verleden aan het licht waren gekomen, onder wie James Sharpe en Europarlementariër Daniel van der Stoep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl