NOS NieuwsAangepast

139 stuks roofkunst in musea

Nederlandse musea hebben zeker 139 kunstwerken in hun bezit waarvan wordt vermoed dat ze Joden afhandig zijn gemaakt in de nazi-tijd. Onderzoek onder 162 musea heeft dat uitgewezen.

Tussen 1933 en 1945 werden veel Joodse kunstverzamelaars gedwongen hun bezittingen te koop aan te bieden. Het kwam ook voor dat de nazi's de werken roofden of in beslag namen.

Later belandden veel van deze werken in musea. De musea kochten ze vaak te goeder trouw, maar later kwamen er twijfels over de herkomst. De afgelopen vier jaar is onderzocht hoe vaak dat is gebeurd.

Restitutie

Onder de 139 werken die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn doeken van Matisse, Bol en Kandinsky. Om 16.00 uur gaat de site musealeverwervingen.nl online. Daarop staat om welke werken het gaat, met zo mogelijk de herkomstgeschiedenis.

De Nederlandse Museumvereniging probeert te achterhalen wie de oorspronkelijke eigenaren zijn. Van ongeveer de helft van de werken is dat al duidelijk. Erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar kunnen een verzoek tot restitutie indienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl