"Mijd bossen in noorden"

time icon Aangepast

Mensen wordt geadviseerd om de bossen in het noorden van het land de komende dagen te mijden. Volgens Staatsbosbeheer is de situatie te gevaarlijk na de hevige storm van gisteren. Het gaat om de provincies Friesland, Drenthe, een deel van Groningen en de Waddeneilanden.

Vooral loshangende takken op vier tot vijf meter hoogte kunnen gevaarlijk zijn. "Dat valt dan niet heel erg op, maar als zo een tak ineens naar beneden komt dan geeft dat natuurlijk gevaarlijke situaties", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. Ook half omgevallen bomen kunnen spontaan knappen en omvallen, waarschuwt ze.

Staatsbosbeheer heeft zeker nog een paar dagen nodig om alles op te ruimen. Onder meer op de site van Staatsbosbeheer worden natuurliefhebbers geïnformeerd over de stand van zaken in het bos.

Terschelling

Op Terschelling zijn door de harde wind ruim vijfhonderd bomen omgewaaid. "Er staan ongeveer een miljoen bomen op Terschelling, dus de natuur kan dat wel hebben", aldus de woordvoerder van Staatsbosbeheer.

In Leeuwarden zijn naar schatting tussen vierhonderd en vijfhonderd bomen omgevallen door de harde wind. Het gaat dan vooral om wilgen en populieren.

Begaanbaar

In het rest van het land lijkt de schade in de bossen mee te vallen. Boswachters en -beheerders zijn sinds gisteren bezig om alle paden begaanbaar te maken. Mensen mogen nog niet door het bos struinen.

In Amsterdam blijven het Vondelpark en het Amstelpark dicht vanwege de stormschade. Gemeentewerkers zijn momenteel bezig met het opruimen van omgevallen bomen en takken.

STER Reclame