NOS NieuwsAangepast

Amnesty: politie discrimineert

De Nederlandse politie maakt zich bij controles schuldig aan discriminatie, zegt Amnesty International. Bij bijvoorbeeld verkeerscontroles of identiteitscontroles pikt de politie er vaker allochtonen uit dan autochtonen. Dit 'ethnisch profileren' is een vorm van discriminatie en daardoor in strijd met de mensenrechten, zegt Amnesty.

Amnesty International deed onderzoek (.pdf) naar controles waarbij de politie mensen aanhoudt zonder dat zij ergens van worden verdacht. Etnische minderheden worden eerder als verdachte gezien, stelt Amnesty-directeur Eduard Nazarsky. "Dat beschadigt de verstandhouding tussen politie en etnische minderheden. Uiteindelijk schaadt dat de effectiviteit van het politiewerk."

Amnesty vindt dat de overheid en de politie moeten erkennen dat etnisch profileren bestaat en ze zouden er afstand van moeten nemen. De politie zou agenten er in de opleiding op moeten wijzen.

Onderscheid maken

De Nationale Politie zegt in een reactie dat incidenten zeker zullen voorkomen maar dat het niet structureel is. Korpschef Gerard Bouman laat weten dat de "kern van het politiewerk is onderscheid maken tussen goed en fout".

De afwegingen die agenten op straat maken "hangen samen met veel factoren, zoals locatie, tijdstip of leeftijd, maar ook het uiterlijk en gedrag van personen of bijvoorbeeld het type voertuig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl