NOS VoetbalAangepast

PSV-forum drong aan op publicatie

Bronnen rond PSV melden tegenover de NOS dat zaterdagavond bij de clubleiding door het PSV-forum sterk is aangedrongen om hun kritische rapport openbaar te maken. Dit 'zeer dringende advies' hebben de directie en de Raad van Commissarissen naast zich neergelegd.

Maandagochtend lekte het rapport, waarin zeer kritische noten worden gekraakt over de PSV-leiding, alsnog uit. Juist hiervoor is zaterdagavond gewaarschuwd door enkele forum-leden. Dit gebeurde in een bijeenkomst waarbij het PSV-forum en de PSV-leiding aanwezig waren, om de eindversie van het kritische rapport te bespreken.

13-koppig forum

Het onderzoek, dat bijna zes maanden heeft geduurd en waarbij tachtig bij de club betrokken mensen zijn gesproken, is uitgevoerd door het 13-koppige forum, dat op 13 mei 2013 door de directie zelf in het leven is geroepen. Doel was te onderzoeken hoe het imago van de club verbeterd kon worden en het doorlichten van de clubcultuur.

Voorzitter van het forum is Pieter van den Hoogenband, maar in de praktijk was de leiding veel meer in handen van Jan Mengeler, voorzitter van de bestuursraad van TNO. In het forum zitten nog enkele zwaargewichten, zoals oud-voorzitter Jacques Ruts, oud-doelman Ronald Waterreus en Nienke Meijer (voormalig lid Raad van Bestuur Wegener).

Mark van Bommel is - wegens een drukke agenda - slechts een keer aanwezig geweest en heeft zich recentelijk teruggetrokken omdat hij vond dat hij onvoldoende betrokken was geweest bij het proces. Dat staat, volgens betrokkenen, los van zijn mening over de uitkomsten van het onderzoek.

Affiniteit met voetbal

De voornaamste conclusies van het forum zijn dat het de clubleiding ontbreekt aan visie op lange termijn, affiniteit met voetbal en gevoel voor menselijke communicatie met het personeel van de club. Volgens het rapport heerst er een angstcultuur onder het personeel en zijn mensen bang hun mond open te doen, en straalt de club naar buiten toe weinig warmte en openheid uit. Men pleit voor meer oud-voetballers in de leiding van de club. Alleen Hans van Breukelen als RvC-lid zou onvoldoende zijn.

Bij de start van het forum op 13 mei was de intentie van directeur Tiny Sanders: 'Open en eerlijk communiceren'. Nu het rapport kritische noten kraakt over de PSV-leiding, kiest de club er voor om het rapport niet te openbaren. Oud-voorzitter Harry van Raaij zegt hierover: 'Het heeft geen zin het te verbergen. Maak het rapport gewoon openbaar.'

Openheid

Volgens de clubbronnen is ook met de tachtig geïnterviewden afgesproken dat er openheid van zaken zou worden gegeven nu het rapport is afgerond. Daarom zou het stilhouden van het rapport tegen het zere been zijn van de forum-leden die maandenlang hard hebben gewerkt om de clubcultuur in kaart te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl