NOS NieuwsAangepast

Vijf doden op Plein Hemelse Vrede

In de Chinese hoofdstad Peking is het Plein van de Hemelse Vrede ontruimd nadat een auto op de menigte op het plein was ingereden. De auto reed honderden meters over het voetgangers- en fietsgebied op het plein en crashte tegen een stenen brug die toegang verschaft tot de Verboden Stad. Er zouden vijf doden zijn.

De drie inzittenden van de auto zijn omgekomen. Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat ook twee toeristen zijn gedood, uit China en de Filipijnen. Er zouden 38 gewonden zijn.

De Nederlandse ambassade in Peking zegt geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De auto vloog ook in brand. Of dat voor of na de crash was, is niet duidelijk. De autoriteiten zeggen dat het een ongeluk was.

Weibo

Het plein is afgesloten. Direct nadat de auto was verongelukt, kwamen er veel politiewagens en ambulances naar het plein. Op Weibo, de Chinese versie van Twitter, werden foto's gepost van het incident, maar die werden na enige tijd verwijderd.

Het Plein van de Hemelse Vrede was in 1989 het centrum van de protesten voor meer democratie. De Grote Hal van het Volk, het Chinese parlement, ligt aan het plein. Vlak bij het plein ligt Zonghannai, de nieuwe 'verboden stad'; dat is een volledig afgesloten gebied waar de hoogste leiders wonen en werken.

Op het plein, waar het mausoleum van Mao ligt, is altijd veel politie om protesten snel de kop in te kunnen drukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl