Remise in Arnhem, Twente op kop

Ook Vitesse en FC Groningen hebben verzuimd de koppositie in de eredivisie te grijpen. Het spectaculaire onderlinge duel in Arnhem eindigde in 2-2. Groningen kwam terug van een 2-0 achterstand. Door het gelijkspel blijft FC Twente koploper in de eredivisie.

Na puntenverlies voor FC Twente, PSV, PEC Zwolle, Ajax en Feyenoord, de gehele topvijf van na de tiende speelronde, werd Vitesse tegen FC Groningen een slag om de eerste plaats. De winnaar mocht zich koploper van de Eredivisie noemen.

Vitesse kwam het sterkst uit de startblokken met een mooie actie en een goed schot van Lucas Piazón. De Braziliaan was doelman Marco Bizot al voorbij, maar zijn landgenoot Eric Botteghin redde op de lijn. Ook Renato Ibarra en Christian Atsu kregen kansen voor Vitesse in een aantrekkelijke eerste helft.

Havenaar en lat

In de 32ste minuut kwam Vitesse op voorsprong via Mike Havenaar. De spits torende hoog boven de verdediging van Groningen uit en kopte uit een hoekschop van Lucas Piazón via de grond binnen.

Na rust bleef Vitesse de beste kansen creëren. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Marko Vejinovic en hij knalde op de lat. Ook Piazón raakte de bovenlegger, twee keer zelfs. Zijn fraaie vrije trap van 25 meter stuiterde omhoog via de lat en belandde daarna nog een keer op het aluminium.

Namens Groningen werd Tjaronn Chery gevaarlijk. Hij gaf een waarschuwing af met een schot op de paal. Die waarschuwing leidde aanvankelijk niet tot meer, want de tweede goal viel aan de andere kant. Na terugleggen van Piazón speelde Davy Pröpper zichzelf vrij en schoot hij raak.

Comeback Groningen

Lang kon Vitesse niet genieten van de marge van twee treffers. De zeventienjarige invaller Richairo Zivkovic deed gelijk wat terug namens de Groningers. Hij reageerde alert na doorkoppen van Michael de Leeuw en bood de Groningers weer hoop.

Drie minuten na het doelpunt van Zivkovic maakte Groningen zelfs gelijk. Een mooie aanval eindigde bij Chery, die met zijn linkervoet een bekeken schot in de hoek in huis had. In de slotfase tilde Piazón de bal van dichtbij over het doel. Ook claimde Vitesse een strafschop na een charge van Giliano Wijnaldum op Renato Ibarra. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf echter geen krimp. Een doelpunt zat er niet meer in. Spanning ten topVitesse en Groningen misten de kans om de koppositie te pakken en staan nu respectievelijk slechts zesde en zevende in de eredivisie. FC Twente blijft met negentien punten op doelsaldo koploper, maar Ajax en AZ hebben na elf speelrondes evenveel punten. PSV, PEC Zwolle, Vitesse en FC Groningen hebben een punt minder en Feyenoord volgt op de achtste plaats met twee punten achterstand.html>