NOS NieuwsAangepast

Aangifte tegen verkoper 'Mein Kampf'

Federatief Joods Nederland gaat aangifte doen tegen de Amsterdamse kunstgallerie Totalitarian Art Gallery. Dat meldt NRC Handelsblad.

De federatie is boos dat de galerie 'Mein Kampf' van Adolf Hitler verkoopt. De verkoop van het boek is sinds 1974 verboden vanwege het haatzaaiende karakter ervan. Eigenaar Michiel van Eyck is niet geschrokken van de aangifte. Het is volgens hem historisch materiaal dat bij zijn collectie past.

Hij heeft naast twee originele exemplaren van 'Mein Kampf' ook een Nederlandse vertaling in de aanbieding. Verder verkoopt hij andere kunst uit de nazi-tijd, uit de Sovjet-Unie ten tijde van Stalin en uit China onder Mao.

Federatief Joods Nederland wil dat het OM de drie boeken in beslag neemt en strafvervolging instelt. "In een tijd van ongekende toename van antisemitisme is het belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien", zegt voorzitter Herman Loonstein tegen NRC Handelsblad.

Vrij beschikbaar

Galeriehouder Van Eyck vindt dat onzin. "Het is natuurlijk bizar dat je een boek dat 80 jaar geleden is geschreven door een gefrustreerde malloot nu niet meer zou mogen verkopen terwijl het op internet vrij beschikbaar is. Ik zou dus een authentiek historisch monument niet mogen verkopen, een vreemd verhaal." Zes jaar geleden besloot een kleine meerderheid in de Tweede Kamer dat 'Mein Kampf' in Nederland verboden blijft. "Ik vind mede door internet dat nu de tijd gekomen is om dat verbod op te heffen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl