NOS NieuwsAangepast

Zware herfststorm op komst

Nederland moet vannacht en morgenochtend rekening houden met een zware zuidwesterstorm met windstoten van 120 tot 130 kilometer per uur. Vooral in de kustgebieden kan het heftig worden. Bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en dakpannen kunnen afwaaien.

De kans op stormschade is groot, doordat veel bomen nog in blad staan. Ze vangen veel wind en kunnen daardoor eerder omwaaien. De herfststorm komt naar verwachting rond 03.00 vannacht aan op de Nederlandse kust.

Zo'n storm is niet uniek, maar volgens NOS-weerman Marco Verhoef komt een dergelijke herfststorm maar eens in de zoveel jaar voorbij.

De voorbode van de zware zuidwesterstorm bereikte vanochtend de Nederlandse kust. Er stak een harde wind op die rond het middaguur gepaard ging met harde windstoten. Bij IJmuiden werden al snelheden gemeten van 100 kilometer per uur.

Verkeerschaos

De NS past de dienstregeling aan en weggebruikers moeten in de ochtendspits rekening houden met een verkeerschaos. Dat heeft niet alleen te maken met de windstoten maar ook met lokaal stevige buien. "Weggebruikers langs de kust en in het binnenland moeten hun stuur stevig vasthouden", zegt Verhoef.

De waterschappen verwachten morgen geen grote problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl