NOS NieuwsAangepast

Ophef om ruzie bij Pietenprotest

Op sociale media is ophef ontstaan over een opstootje tijdens de Zwarte Pietendemonstratie, gisteren op het Malieveld in Den Haag. Piet-aanhangers kregen ruzie met een demonstrante, van wie ze dachten dat zij tegen het sinterklaasfeest was.

De vrouw was naar het Malieveld gekomen om daar aandacht te vragen voor de situatie op West-Papoea. Zwaaiend met een vlag van het gebied wilde de vrouw duidelijk maken dat de VN volgens haar beter de situatie daar kan onderzoeken, in plaats van Zwarte Piet.

Maar de Zwarte Pietendemonstranten dachten dat de vrouw zich tegen hen en tegen Zwarte Piet richtte. Ze kregen ruzie met de vrouw, zegt de politie, die spreekt van een misverstand.

'Prooi'

Fotograaf Gerrit de Heus stond erbij en schreef er een column over. Het stuk wordt veel gedeeld op onder meer Facebook en Twitter.

Volgens De Heus werd de vrouw door de demonstranten "ingesloten als een prooi door een groep hyena's". Ze was bang, schrijft hij. "Dus jij bent tegen Zwarte Piet?", zou een van de demonstranten hebben geroepen. "Rot dan lekker op naar je eigen land!"

Geen aangifte

De politie haalde de vrouw en de demonstranten uit elkaar. De vrouw werd in een politieauto gezet "om te kalmeren", daarna ging ze naar huis. Ze heeft geen aangifte gedaan.

Na afloop van de demonstratie had de politie via Twitter laten weten dat het protest "natuurlijk zonder geweld" was verlopen. "Een mooie Pietendemonstratie in Den Haag...Wat heb je nog meer te wensen!", twitterde de politie.

Bij de demonstratie op het Malieveld waren zo'n 500 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl