Saudische automobilistes opgepakt

time icon Aangepast

In Saudi-Arabië zijn gisteren veertien vrouwen aangehouden omdat ze auto reden, meldt de Saudische krant al-Madina. Het streng-islamitische land is het enige ter wereld waar vrouwen geen auto mogen rijden.

Gisteren werd actie gevoerd tegen dat verbod en werden vrouwen aangespoord juist wèl achter het stuur te gaan zitten. Tientallen Saudische vrouwen gaven gehoor aan de oproep en gingen de weg op. Afgelopen weken verschenen al filmpjes op het internet waarin Saudische vrouwen zichzelf autorijdend lieten filmen.

In het verleden kregen vrouwen een gevangenisstraf of zweepslagen als ze achter het stuur werden betrapt. Ook konden ze hun baan kwijtraken. Welke straf de veertien gearresteerde vrouwen krijgen, is nog onbekend.

Belofte ondertekenen

Volgens journaliste en Midden-Oostenkenner Eva Ludemann, die gisteren een van de vrouwen volgde via Skype, lijkt het erop dat de vrouwen er dit keer met een waarschuwing vanaf komen. Ook zouden de vrouwen een belofte moeten ondertekenen dat zij niet meer zullen autorijden.

Geestelijken zijn fel tegen autorijdende vrouwen, omdat daarmee volgens hen de directe controle over de vrouwen verdwijnt. Volgens de geestelijken ondermijnt dat de structuur van de maatschappij. Er is geen officiële wet die het verbiedt.

Saudische vrouwen mogen zich alleen onder begeleiding van een mannelijk familielid in het openbaar begeven. Ze hebben sinds 2011 lokaal stemrecht, en er zitten sinds begin dit jaar dertig vrouwen in het door de koning benoemde parlement. De vrouwen moeten wel door een aparte ingang van het parlementsgebouw en in een aparte ruimte zitten.

STER Reclame