NOS NieuwsAangepast

Merkel al sinds 2002 afgeluisterd

Bondskanselier Merkel is al sinds 2002 in het vizier van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft een document in handen waaruit dat blijkt.

De afluisteroperatie zou onder de naam "GE Chancellor Merkel" zijn geregistreerd. Toen de taps werden ingesteld was Merkel nog geen kanselier, maar al wel partijleider van de CDU.

Volgens Der Spiegel is Merkel elf jaar geleden aangemerkt als afluisterobject. Enkele weken voor het bezoek van president Obama aan Berlijn, in juni van dit jaar, was de opdracht om Merkel af te luisteren nog van toepassing. Het is niet duidelijk of de NSA gesprekken van Merkel heeft afgeluisterd, of dat alleen gebelde telefoonnummers en locaties zijn opgeslagen.

Afluisterstations in ambassades

Het weekblad schrijft verder dat in de Amerikaanse ambassade in Berlijn een afluisterstation is ingericht. Daarover is formeel niets bekend. Wereldwijd zouden er in 80 Amerikaanse ambassades zulke installaties zijn. Over de ambassade in Den Haag schrijft Der Spiegel niets.

De NSA-afdeling die de afluisterstations beheert, vreest dat de relatie tussen de Verenigde Staten en een vreemde mogendheid ernstig verstoord wordt als het bestaan ervan wordt ontdekt.

Der Spiegel onthulde vorige week dat Merkel door de NSA werd afgeluisterd. Het blad heeft nauwe banden met Edward Snowden, de klokkenluider die de afluisterpraktijken van de NSA openbaar maakte.

Merkel zocht woensdagavond nog contact met president Obama. Volgens Der Spiegel zei Obama toen dat hij niet op de hoogte was van de situatie. Hij zou excuses hebben aangeboden. Obama's veiligheidsadviseur Susan Rice heeft in gesprekken met de Duitse autoriteiten ook gezegd dat de president niet was ingelicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl