NOS NieuwsAangepast

Firefox laat je zien wie er meegluurt

Websites die onze gegevens opslaan en verkopen aan derden, het lijkt de laatste tijd meer regel dan uitzondering. Met een add-on voor Firefox, Lightbeam, kun je vanaf vandaag precies zien welke gegevens je allemaal achterlaat op websites.

Een screenshot van de add-on Lightbeam

Dit doet Lightbeam door te laten zien welke 'trackers' er op een website zitten. 'Trackers' zijn er in alle soorten en maten. Waar sommige 'trackers' het aantal bezoekers op een website meten, slaan andere trackers al je zoekopdrachten op. En laten dat nou net gegevens zijn die voor derde partijen interessant zijn.

In de video hieronder legt Mozilla kort uit hoe Lightbeam werkt.

Wantrouwen

Volgens Alex Fowler, hoofd privacy van Mozilla, kun je door de add-on nu echt zelf keuzes gaan maken over je privacy. Een aantal commerciële partijen heeft daarom druk gezet op het bedrijf om de add-on niet uit te brengen. Tegen The Independent zegt Fowler dat Mozilla hoe dan ook hun strijd voor een transparanter internet voortzet.

Ook voor andere browsers zijn programma's beschikbaar die in beeld brengen welke gegevens worden op geslagen. Zo kun je voor Chrome bijvoorbeeld gebruik maken van Ghostery of Disconnect.

Lightbeam is voorlopig nog niet op mobiele apparaten verkrijgbaar.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl