NOS SchaatsenAangepast

Verweij grijpt titel op schaatsmijl

Koen Verweij heeft bij de NK afstanden in Heerenveen de titel gegrepen op de 1.500 meter. Kjeld Nuis werd tweede.

Verweij (1.46,22) versloeg regerend kampioen Nuis (1.46,94) in een rechtstreeks duel. Het is de eerste medaille van Verweij op een NK. In de laatste zes jaar was er telkens een andere winnaar op de mijl.

Revanche voor Verweij

Voor Verweij was het ook een revanche op zijn diskwalificatie van vorig jaar. Destijds werd hij niet in de uitslag opgenomen, omdat hij Pim Schipper hinderde tijdens de race. Hij eindigde bijna een seconde sneller dan de uiteindelijke winnaar Nuis.

"Ben tevreden, heel erg tevreden. Ik schaats op dit moment heel goed, heb ook een goede zomer gehad", zei Verweij. "Ondanks dat ik een slechte rit reed. Het was gehaast aan het begin. Ik wilde graag bij Kjeld blijven. Ik zag dat hij wat stiller viel en dacht: Nu moet ik hem opvreten."

Rhian Ket (1.46,98) pakte brons en olympisch kampioen Mark Tuitert (1.47,17) moest genoegen nemen met de vierde plaats. Wouter Olde Heuvel, die veel blessureleed kende in de laatste seizoenen, eindigde als vijfde en plaatste zich ook voor de World Cup.

Olde Heuvel: dolgelukkig

"Ik ben dolgelukkig dat het gelukt is. Het was een droom om weer grote wedstrijden te gaan rijden. Nu kan ik gaan bouwen. Je moet het toch altijd even doen. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een wedstrijd", zei Olde Heuvel na zijn prestatie.

"Het was geen heel goede rit van mij, maar ik kan in ieder geval weer verder. Nu rijd ik er gewoon tussen. Mijn baanrecord in Astana staat nog steeds. In Calgary en Salt Lake is het ijs wat te snel. Die banen zijn meer iets voor de snelle jongens."

Groothuis grote verliezer, rentree Wennemars

Stefan Groothuis was de grote verliezer van de dag. Hij eindigde als zevende (1.47,86) en mag zal in Calgary en Salt Lake City niet mogen deelnemen op de 1.500 meter.

Drie jaar na zijn afscheid kwam de 37-jarige Erben Wennemars tot een tijd van 1.49,49 en de vijftiende plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl