NOS NieuwsAangepast

"Dann machen wir doch unser eigenes Internet?"

De handy van Merkel is heilig. Als je aan Merkel komt, dan kom je aan Duitsland. En als de Duitsers niet meer kunnen internetten en bellen zonder dat de Amerikanen meeluisteren, machen wir doch unser eigenes Internet?

Tenminste als het aan Deutsche Telekom ligt. Het telecombedrijf (voor 32 procent van de staat, trouwens) wil samen met andere bedrijven zorgen voor internet dat is afgeschermd van buitenlandse inlichtingendiensten. Een exlusief Duits internet dus.

Het idee is dat alle communicatie via Duitse servers loopt. Maar dat heeft wel vervelende gevolgen. Bedrijven als Facebook en Google hebben servers in Amerika, dus daar kunnen Duitsers dan niet meer op.

"Balkanisering"

Er is nog een probleem. De nationalisering van internet druist in tegen alles dat het zo succesvol maakt. Internet is nu een open omgeving, waar bijna de hele wereld toegang tot heeft. En juist dat maakt het zo'n succes.

De Amerikaanse internetbeveiliger Dan Kaminsky vreest dan ook voor de "Balkanisering" van het internet - naar de lappendeken van landjes op de Balkan. En dat zou een hoop economische groei kosten, zegt hij.

Dus als het idee meer is dan een losse flodder en een marketingstunt, is het nog maar de vraag of het een goed idee is. Toch hebben andere telecombedrijven hun steun al wel uitgesproken.

Maar waarom?

De afgelopen twee dagen waren de Europese leiders in Brussel om te praten over allerlei zaken. Dinsdag werd bekend dat Amerika de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, heeft afgeluisterd. En die van tientallen andere regeringsleiders ook.

Dat kwam in Duitsland nogal hard aan, dus roept iedereen nu om betere beveiliging tegen "buitenlandse" (lees: Amerikaanse) veiligheidsdiensten. Maandag is een wet aangenomen in het Europees parlement die daar een beetje voor zorgt, maar de individuele lidstaten moeten die nog goedkeuren.

Met de wet mogen bedrijven als Facebook en Google niet langer informatie over je aan buitenlandse autoriteiten geven, zonder dat een Europese rechter daar naar heeft gekeken. Dat kan helpen, maar de Braziliaanse president Dilma Rousseff wil - net als Deutsch Telekom dus - dat persoonlijke infomatie van Braziliaanse burgers ook binnen Brazilië worden opgeslagen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl