NOS NieuwsAangepast

Plasterk: bouwleges niet te hoog

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het niet nodig om in te grijpen bij de hoogte van bouwleges. Gemeenten mogen van de minister zelf blijven bepalen hoe veel een bouwvergunning voor een dakkapel, een carport of voor nieuwbouw kost.

Voorwaarde blijft wel dat ze niet meer mogen vragen dan 100 procent van de kosten die de gemeente maakt voor het verlenen van de vergunning.

Minder aanvragen bouwvergunningen

Volgens de minister zijn de inkomsten van gemeenten uit bouwvergunningen dit jaar juist 27,9 miljoen teruglopen. Dat is 6,4 procent minder dan in 2012. "Als gevolg van het economische klimaat worden minder aanvragen voor bouwvergunningen ingediend."

Verder stelt Plasterk dat burgers zelf bij hun gemeente bezwaar kunnen aantekenen als zij denken dat ze teveel betalen.

Wel vindt hij dat gemeenten beter moeten uitleggen hoe zij de hoogte van hun tarieven hebben berekend "om zo meer draagvlak te creëren bij de aanvragers".

"Onredelijke verschillen"

De Vereniging Eigen Huis protesteerde in augustus tegen de enorme prijsverschillen tussen gemeenten en tegen de prijsstijgingen per gemeente. De VEH noemde als voorbeeld de gemeente Son en Breugel. Het aanvragen van een bouwvergunning voor een dakkapel van 10.000 euro steeg daar in een jaar tijd van 296 euro naar 750 euro.

De VEH vraagt zich af waarom de maximumprijs voor een paspoort wel voor alle gemeenten gelijkgetrokken is, maar de bouwleges niet. "Wij gaan door want we willen van die onredelijke verschillen af."

De maximering van 100 procent van de gemeentekosten voor een vergunning noemt de VEH onduidelijk: "De ene gemeente rekent alleen de ambtenaar mee die de vergunningen beoordeelt, de andere gemeente ook de overheadkosten als kantoorruimte en bureaustoelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl