IGZ wil dossier huisarts vrijgeven

tijd van publicatie Aangepast

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is toch van plan om openheid van zaken te geven over de handelwijze van huisarts Tromp uit Tuitjenhorn.

Tot nu toe wilde de inspectie niet uitleggen waarom Tromp zijn werk niet meer mocht doen. De huisarts zou op een ernstige manier de regels overtreden hebben, rond de dood van een terminaal zieke patiënt.

Tromp pleegde een paar dagen na de schorsing zelfmoord.

Toezicht verduidelijken

In het bevel om te stoppen met werken, staat wat er volgens de IGZ allemaal is misgegaan. Door dat openbaar te maken, wil de inspectie duidelijk maken hoe het toezicht op de handelwijze van de huisarts is verlopen.

Dat moet patiënten en zorgverleners het vertrouwen geven dat de terminale zorg en de beoordeling daarvan, in Nederland goed geregeld zijn.

De familie van de huisarts kan via de rechter proberen om de openbaarmaking te voorkomen.

"Belangrijke stap"

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) noemt het voornemen om het bevel openbaar te maken "een eerste belangrijke stap." Ook zijn de huisartsen er blij mee dat de IGZ het onderzoek naar het handelen van de huisarts voortzet, ook al kan het nog geruime tijd duren voordat het onderzoek is afgerond. De LHV hoopt dat de informatie van de IGZ meer duidelijkheid geeft over de kaders van de wet bij levensbeëindiging. Dat is volgens de vereniging nodig om de blijvende onrust onder een deel van de Nederlandse huisartsen weg te nemen.

STER reclame