NOS NieuwsAangepast

Brand Leeuwarden door gaskachel

De grote brand in Leeuwarden is veroorzaakt doordat er iets misging met een losse gaskachel in een kledingwinkel. Een 38-jarige medewerker was bezig met de kachel en de gasfles, waarna er een steekvlam ontstond. Daarop vloog kleding in de winkel in brand.

Justitie verdenkt de man van onvoorzichtig handelen. Het OM weet nog niet of hij daarvoor vervolgd wordt. Eerst moet er meer onderzoek gedaan worden.

De medewerker van de kledingwinkel is woensdag voor het eerst verhoord. Hij zit niet in voorarrest, omdat er geen opzet in het spel was.

Slachtoffer vluchtte

Bij de brand kwam een 24-jarige man om het leven. Hij kon het brandende pand niet uit en is naar een binnenplaats gevlucht. De brandweer kon hem daar niet bereiken. Uit autopsie bleek dat hij is gestikt in de rook; de man had geen brandwonden.

Dat de man niet te redden was, heeft grote indruk gemaakt op de brandweerlieden. Zij krijgen hulp, net als de andere slachtoffers. Burgemeester Crone van Leeuwarden spreekt van grote saamhorigheid en waardeert de steun die uit het hele land komt.

Onderzoek gaat door

Volgens Crone voldeed het pand waar het slachtoffer woonde aan de veiligheidseisen. Het komt volgens de burgemeester veel vaker voor dat woningen maar één uitgang hebben en dat vluchten bij brand daardoor lastig kan zijn.

Het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de brand is nog in volle gang. Dat duurt waarschijnlijk nog enkele dagen. Tot die tijd blijft de gracht afgezet. Panden die dreigen in te storten, worden gestut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl