NOS NieuwsAangepast

Wat deed huisarts Tuitjenhorn?

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld, blijkt tegen alle regels in zeer hoge doseringen morfine en dormicum te hebben toegediend.

Tromp heeft volgens de bronnen van de NOS het leven van een terminale kankerpatiënt actief beëindigd. De huisarts spoot hem een veelvoud in van de dosering dormicum die bij palliatieve sedatie volgens de richtlijn mag worden gegeven. Palliatieve sedatie is het in slaap houden van de stervende patiënt om het lijden te verzachten.

Middelen thuis opgehaald

Tegelijk heeft hij de patiënt een hoeveelheid morfine gegeven die een veelvoud was van wat een patiënt gebruikelijk krijgt die wél in acute stervensnood is.

De huisarts is ook rustig teruggegaan naar zijn praktijk om morfine en dormicum te halen en heeft niet meteen een greep in zijn dokterstas gedaan.

Co-assistent was geschokt

De co-assistent die de opleiding volgt in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC) en bij de huisarts werkte, heeft tijdens de ingreep die Tromp uitvoerde en ook daarna vraagtekens bij zijn handelwijze geplaatst. Ze was geschokt door de handelwijze van Tromp. Dat bevestigt het AMC desgevraagd.

Behalve met de eigen co-assistent heeft het AMC ook intensief contact over de zaak gehad met de inspectie en het Openbaar Ministerie.

Ook de wijkverpleegkundige heeft volgens NOS-bronnen haar twijfels geuit over het optreden van de huisarts. De verpleegkundige zou Tromp hebben gevraagd om een morfinepomp te installeren voor de patiënt. Volgens een woordvoerder van het AMC heeft de huisarts dat geweigerd. Tromp zou gezegd hebben dat hij nooit morfinepompen gebruikte.

'Liever geen euthanasie'

De woordvoerder van het AMC vertelt ook dat de huisarts gezegd zou hebben liever geen euthanasie te plegen omdat hij daarbij een tweede arts moest inschakelen.

De co-assistente weigerde de door de arts gevraagde grote hoeveelheid morfine de injectienaald in te trekken, vertelt de woordvoerder. Daarop deed Tromp dat zelf. De co-assistent heeft volgens het ziekenhuis tegen Tromp gezegd dat het toedienen van zo veel morfine de patiënt zou doden.

De co-assistent heeft de stagebegeleider in het AMC op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen in Tuitjenhorn. Die stagebegeleider heeft ruggespraak gehouden met collega-artsen in het ziekenhuis. Het AMC besloot gezien de ernst van de feiten direct een melding te doen bij de inspectie, zonder eerst overleg te voeren met huisarts Tromp.

Volgens het AMC is de zaak in eerste instantie geanonimiseerd voorgelegd aan de inspectie. De inspectie heeft vervolgens het ziekenhuis gesommeerd om duidelijk te maken om welke arts het ging, waarna de IGZ het Openbaar Ministerie heeft ingeschakeld.

Grote voorraad morfine

Tijdens de huiszoeking die op 26 augustus plaatsvond, werden bij Tromp grote hoeveelheden morfine en dormicum aangetroffen. Het zou gaan om dozen vol ampullen. Zeker de ampullen morfine zijn maar heel zelden nodig, omdat het middel meestal niet met een injectie wordt toegediend.

Het is onduidelijk waarom een niet-apotheekhoudende huisarts als Tromp een grote voorraad morfine en dormicum in huis had. Maar het was voor de inspectie en het OM wel een reden om te vrezen voor kans op herhaling.

Tegelijk wekt het de suggestie dat Tromp niet voor het eerst op deze manier gehandeld heeft. Hij heeft dat volgens de woordvoerder van het AMC ook gezegd tegen de co-assistente die bij de levensbeëindiging aanwezig was.

Gebruik heliumgas

Als de injecties met hoge doseringen morfine en dormicum niet afdoende waren, zou Tromp volgens de bronnen gewend zijn om zijn toevlucht nemen tot een heel ander middel: dan liet hij de patiënt heliumgas inademen vanuit een plastic zak. Ook dat zou hij volgens het Amsterdamse ziekenhuis aan de co-assistente hebben toevertrouwd. Bij de huiszoeking vond justitie ook een fles heliumgas.

Heliumgas zou tot een zachte dood leiden, maar mag niet worden toegepast in de geneeskunde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl