NOS SportAangepast

Boston in ban van World Series

Vannacht, rond 01.30 uur, wordt in Boston de eerste bal geslagen in de World Series. Aan de vooravond van het belangrijkste honkbalevenement van het jaar stelde de NOS vijf vragen aan voormalig Boston Red Sox-pitcher Swen Huijer.

De Nederlander stond tussen 2008 en 2012 onder contract bij de Boston Red Sox. Nu speelt zijn oude club in een 'best of seven-serie' tegen St. Louis Cardinals om het kampioenschap in de Major League Baseball.

De Red Sox staan net als in 2004 in de World Series tegenover de Cardinals. Wat betekent dit voor de stad Boston?

"Het is dit jaar gigantisch belangrijk voor de stad. Vooral na het drama dat Boston heeft meegemaakt het afgelopen jaar, met de aanslag tijdens de marathon. Ik denk dat Boston opgestaan is als stad en dat sport een groot aandeel heeft gehad bij het verwerken van de aanslagen. De inwoners van Boston vechten zich terug, ook dankzij de World Series."

Vorig jaar eindigden de Red Sox als laatste, nu kunnen ze kampioen worden. Hoe kan dat?

"De terugkeer van John Farrell bij de Red Sox heeft een hele grote impact gehad. Hij was eerder al pitching coach en is nu hoofdcoach geworden, dus dat is vertrouwd."

"Daarnaast heeft de nieuwe general manager voor chemie gezorgd. Hij heeft spelers aangetrokken die in een team passen. Als individu kun je wedstrijden winnen, maar om een seizoen te winnen moet je een hecht team zijn. Ik denk dat hij daar een goede mooie balans in gevonden heeft."

De meeste Red Sox hebben een lange baard. Waarom?

"Honkballers zijn heel bijgelovig. Enkele spelers lieten hun baard staan en daarna gingen ze steeds meer wedstrijden winnen. Ook andere spelers gingen meedoen en de baarden werden steeds langer. Als je de World Series haalt, moet je ze ook allemaal laten uitgroeien. Het is nu een grote hype geworden.''

Er speelt een Nederlander bij de Red Sox. Hoe zou je Xander Bogaerts typeren?

"Hij is een hele relaxte jongen. Best wel een tenger ventje, maar met een gigantische slagkracht. En hij is enorm atletisch, dat is niet normaal."

"Hij blijft altijd rustig. Zelfs nu hij een hele speciale status heeft binnen de club, is hij helemaal zichzelf gebleven. De afgelopen twee wedstrijden kreeg hij een basisplaats en dat heeft hij heel goed gedaan. Ik verwacht dat hij tijdens het eerste duel ook in de basis staat."

Wie gaat er winnen?

"In 2004 werd het nog 4-0 voor de Red Sox. Ik verwacht dat beide ploegen nu heel erg aan elkaar gewaagd zullen zijn. Achter beide ploegen staat een hele goede jeugdopleiding. Ze hebben allebei goede pitchers en grote, sterke slagmannen. Het kan dus beide kanten op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl