NOS NieuwsAangepast

Utrecht wijst Henk Westbroek af

Henk Westbroek wordt geen burgemeester van Utrecht. De zanger en presentator is in de strijd om het burgemeesterschap afgevallen. Volgens Westbroek heeft de benoemingscommissie hem na een gesprek met de commissaris van de koning te kennen gegeven dat hij "niet uit burgemeestershout" is gesneden.

Het burgemeesterschap is een langgekoesterde wens van Westbroek. Hij is inmiddels partijloos maar zat eerder in de lokale politiek voor Leefbaar Utrecht. Vanaf het moment dat hij zijn kandidatuur voor de opvolging van PvdA-burgemeester Wolfsen bekendmaakte, bleek hij in verschillende polls het populairst onder burgers.

26 sollicitanten

Vorige maand meldde Utrecht dat er 26 sollicitanten zijn voor de functie, die op 1 januari ingaat. Namen werden niet vrijgegeven, maar een aantal kandidaten had zelf bekendgemaakt een gooi te doen naar het burgemeesterschap. Andere namen die rondzingen, zijn die van oud-FNV-voorzitter Agnes Jongerius en de Amstelveense burgemeester Jan van Zanen.

Ook de 17-jarige sollicitant Hidde van Koningsveld heeft vandaag gehoord dat hij is afgevallen in de burgemeestersstrijd. Net als alle andere kandidaten mocht hij op gesprek bij de commissaris van de koning, maar hij kreeg naar eigen zeggen nul op het rekest vanwege een gebrek aan bestuurlijke ervaring.

Overigens beweert Westbroek al te weten op wie de keus in Utrecht wel is gevallen. "Laat ik de eerste zijn om Jan van Zanen te feliciteren met zijn burgemeestersbevordering naar Utrecht", schrijft hij op Twitter. "De op 1 na beste kandidaat immers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl