NOS NieuwsAangepast

Eerste Syriëgangers veroordeeld

Twee Nederlandse Syriëgangers zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een jihadreis.

Omar H. krijgt 1 jaar cel, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Mohammed G. is veroordeeld tot een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Volgens de rechter is hij ontoerekeningsvatbaar.

Voorbereidingen voor een jihad, zoals het kopen van een vliegticket en inzamelen van geld voor de reis naar Syrië, worden door de rechtbank gezien als voorbereiding van medeplegen van moord. Het is voor het eerst dat een rechter uitspraak doet in een dergelijke zaak.

Strafbaar

Het voorbereiden van een reis naar Syrië om deel te nemen aan de jihad acht de rechter strafbaar.

Het OM had 3 jaar celstraf geëist tegen de 22-jarige Omar H. In zijn huis in Amsterdam vond de politie onder meer 10 meter ontstekingslont, 1 kilo aluminiumpoeder en dvd's met jihadistisch materiaal.

Ook riep Omar H. op tot het voeren van een gewapende strijd. Daarmee achtte het OM bewezen dat hij een misdrijf voorbereidde.

Hij kwam weer vrij onder de voorwaarde dat hij in Nederland bleef, maar later werd hij in Duitsland uit een trein gehaald. Hij was op weg naar Istanbul.

Ontoerekeningsvatbaar

Het OM wilde dat de 24-jarige Mohammed G. schuldig werd verklaard, maar geen straf zou krijgen. Volgens het OM is hij ontoerekeningsvatbaar.

De uitspraak is belangrijk voor het Openbaar Ministerie, omdat er nog geen jurisprudentie bestond. Nu de mannen schuldig zijn bevonden, heeft dat gevolgen voor de vervolging van andere Syriëgangers. Het OM wil deze uitspraak ook gebruiken in zaken tegen Nederlanders die nu in Syrië zijn.

Afschrikken

Tijdens de behandeling van de zaak zei de aanklager te hopen dat een zware straf afschrikwekkend werkt op andere jongeren die voor de jihad naar Syrië willen reizen. Het is voor het eerst dat er een vonnis is geveld over Syriëgangers.

Meer dan honderd jongeren zouden al zijn afgereisd naar Syrië. Van hen zijn er inmiddels dertig teruggekeerd. 6 zouden er zijn gesneuveld.

De Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verhoogde het dreigingsniveau eerder dit jaar, omdat de jongeren mogelijk geradicaliseerd terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl