Luxe-bisschop tijdelijk op non-actief

time icon Aangepast

De omstreden bisschop van het Duitse Limburg, Tebartz-Van Elst, is door het Vaticaan tijdelijk op non-actief gesteld. Hij mag wel aanblijven als bisschop, maar zolang er een onderzoek tegen hem loopt wordt hij vervangen door een vertrouweling.

Het Vaticaan weet nog niet hoe lang Tebartz-Van Elst zijn taken niet mag uitoefenen. Duitse media hebben het over een termijn van twee tot drie maanden.

Tebartz-Van Elst ligt onder vuur omdat hij zijn ambtswoning voor 31 miljoen euro liet verbouwen. Dat is bijna zes keer zoveel als begroot. De bisschop zou een peperdure smaak hebben. Alleen al voor de inrichting van zijn woning trok hij 477.000 euro uit.

Eerste klas

Ook het feit dat hij eerste klas naar India vloog voor een armoedeproject, viel bij veel katholieken verkeerd. Een eersteklasticket kost meer dan 4500 euro. Volgens het Vaticaan is daardoor een situatie ontstaan waarin Tebartz-Van Elst niet als bisschop kan functioneren.

De 'luxe-bisschop' had maandag een audiƫntie bij paus Franciscus. Hij sprak zo'n twintig minuten met de kerkleider. In Duitse media zeggen bronnen dat die ontmoeting goed en zakelijk is verlopen.

STER Reclame