NOS NieuwsAangepast

AMC wil huisartsen geruststellen

Het AMC heeft de aan het ziekenhuis verbonden huisartsen een brief (.pdf) gestuurd over de zaak van de huisarts uit Tuitjenhorn. De man pleegde zelfmoord nadat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem was ingesteld. Het AMC wil met de brief de onrust wegnemen die onder huisartsen is ontstaan.

Het AMC schrijft in de brief dat de huisarts uit Tuitjenhorn buitensporig en bewust normoverschrijdend heeft gehandeld. Eind vorige week kwam de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al met een soortgelijke conclusie. De IGZ zei toen dat er aanwijzingen zijn dat de huisarts ernstige strafbare feiten heeft gepleegd.

Overleden patiënt

De huisarts uit Tuitjenhorn behandelde in augustus een terminale patiënt uit zijn praktijk. Korte tijd later overleed deze patiënt. Een co-assistent van het AMC die bij de behandeling aanwezig was, had twijfels over de handelwijze van de huisarts. De co-assistent meldde dat bij haar begeleider van het ziekenhuis. Het ziekenhuis schakelde vervolgens de inspectie in.

Bij de huisarts werd huiszoeking gedaan en hij werd op non-actief gezet. Korte tijd later pleegde hij zelfmoord.

Onrust bij huisartsen

De zaak veroorzaakte veel onrust onder huisartsen. Ze voelden zich door het handelen van het AMC en justitie niet meer veilig. Voor hen was niet meer duidelijk wat er is toegestaan bij het behandelen van stervende patiënten.

Het AMC hoopt met de brief nog eens duidelijk te maken dat het om een incident gaat. ''Deze casus heeft niets te maken met palliatieve sedatie (het in slaap houden van de stervende patiënt om het lijden te verzachten), noch met het gebruik van morfine. Er was sprake van dusdanig buitensporig en bewust normoverschrijdend handelen dat het OM direct heeft ingegrepen,'' staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl