NOS NieuwsAangepast

Langzaamaanactie in haven R'dam

Werknemers van containerterminal APM in de haven van Rotterdam houden sinds twee weken langzaamaanacties. Daardoor is de overslag van containers bij de terminal inmiddels nagenoeg stil komen te staan.

Er is een conflict over de overgang van een deel van het personeel naar een nieuwe terminal van APM op de Tweede Maasvlakte.

Maersk

Volgens Niek Stam van vakbond FNV Bondgenoten biedt APM Terminals de werknemers die gaan werken op de nieuwe terminal een cao die slechter is dan op de oude terminal. Volgens Stam gaat het om minder vakantiedagen, slechtere werktijden en eentoniger werk door automatisering. De nieuwe containerterminal is nog in aanbouw en moet volgend jaar zomer in werking treden.

Bij APM worden voornamelijk containerschepen van rederij Maersk gelost. Maersk stuurt zijn schepen nu naar andere havens om vertragingen te voorkomen. Zo week de Mary Maersk, een van de grootste containerschepen ter wereld, uit naar Antwerpen.

Concurrentie

Nederlandse logistieke bedrijven zeggen dat de acties schadelijk zijn voor de branche. Transport en Logistiek Nederland, expediteursorganisatie FENEX en de Alliantie Zeecontainervervoerders willen dat het werk zo snel mogelijk hervat wordt.

De organisaties zeggen dat hun leden kostbare opdrachten verliezen, doordat schepen Antwerpen aandoen in plaats van Rotterdam. Volgens de branche leveren de acties ook reputatieschade op voor de Rotterdamse haven: "In een tijd dat de concurrentie van omringende havens toeneemt, kunnen wij het ons in Nederland niet permitteren om belangrijke klanten van de haven van Rotterdam te verliezen door dit soort conflicten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl